Päivä 2: Camp nou ja Cornella academia

Toisena päivänä tavoitteenamme oli käydä tutustumassa Katalonian ylpeyden, FC Barcelonan kotistadioniin Camp Nouhun. Kierros oli hippastakaan väheksymättä huikea tykitys jalkapallon viime vuosikymmenten historiaan. Parinkympin stadionkierros oli hyvinkin hintansa väärti, sillä pääsimme tutustumaan FC Barcelonan jalkallo-, käsipallo- ja koripallojoukkueiden värikkääseen menneisyyteen. Johan Cruyff, Zlatan Ibrahimovic, Jari Litmanen, Ronald Koeman, Lionel Messi, Ronaldinho…lista maailman aikansa ykköspelaajista tuntuu uskomattomalta. Näytillä Camp Noulla oli mm. Messin FIFAn maailman parhaan pelaajan palkinnot, sekä FCB:n mestarien liigan voittopokaalien kopiot.

Miehemme maailmalla
Miehemme maailmalla

Näkyvyys itse stadionilla pelipaikoille oli yllättävän hyvä kaukaa ylhäätäkin. Vaikka liput ostaisi aivan piippuhyllyltä, näkyvyys kentälle olisi ihan hyvää luokkaa. Verrokkina näkyvyyteen toimi allekirjoittaneella Tukholman Friends Arena, jonka piippuhyllyltä tuli seurattua pari vuotta sitten EM-karsintaottelu Ruotsin ja Portugalin välillä. Hieno mesta kaikenkaikkiaan.

Stadionkierroksen ja pikaisen ruokailun (paella oli hyvää!) jälkeen reissumme jatkui matkalla Espanyolin stadionin kupeeseen, Cornellan akatemian vieraaksi. Kiertäessämme oppaamme avustuksella harjoituskeskuksen läpeensä saimme rautaisannoksen akatemian historiasta, ja olihan akatemiasta lähtenyt useampia nimimiehiä, mm. Barcelonassa nykyään pelaava Jordi Alba.

Akatemian pelifilosofia perustuu täysin pallonhallintaan. Jokaisen pelipaikan pelaajan tärkein ominaisuus on tekninen pelitaito pallon kanssa, on kyseessä sitten hyökkääjä, keskikenttäpelaaja tai toppari. Akatemia ei ylenkatso pallollista pelaamista myöskään maalivahdeilla. Ainoastaan Barcelonan akatemian tasoisia joukkueita vastaan pelatessa joukkue joutuu harjoittelemaan myös puolustuspeliä. Tavoitteena on kasvattaa akatemiasta fiksuja pelaajia, jotka hallitsevat lyhytsyöttöpelin ja monipuolisen viimeistelyn lisäksi myös puolustuspelin..

Akatemian toimintaperiaate on tyystin erilainen eiliseen Reusin akatemiaan verrattuna. Siinä missä Reusin akatemiassa pelaa ainoastaan yksi joukkue (12/16 pelaajaa + 2 maalivahtia per ikäluokka), pelaa Cornellan akatemiassa noin 100 nuorta per ikäluokka. Cornellan akatemian perusperiaate on tuottaa pelaajia suurempien akatemioiden ja edustusjoukkuieden käyttöön, ja tarjota ”kaikki pelaa”-tyylinen ratkaisu tuplaikäluokille: jokainen kahdesta ikäluokasta koostuva U-junioriporukka pitää sisällään noin 100 juniorin massan, seuran kokonaisjäsenmäärän noustessa 1000 junioriin. Tuo massa pitää sisällään monentasoista junnua, ja seuraamamme harjoitukset sisältivät E11-ikäluokan harrastejoukkueiden ja D12-joukkueen edustusporukan treenit.

Tasojaot harrastajamäärien takia olivat täysi selviö ihan pienistä pitäen, eikä ruotsalaistyylistä tasojaotonta mallia kannateta. Jokainen junnu pääsee pelaamaan akatamiassa omalla tasollaan, edustusjoukkueet edustusjoukkueita vastaan, harrastejoukkueet harrastejoukkueita vastaan.

Harrastejoukkueet akatemiassa koostuvat hyvinkin monentasoisista pelaajista. Edustamani junioriseuran E11-joukkueen taso on hyvin lähellä näkemämme harrastejoukkueiden tasoa. Sensijaan 12 pelaajasta ja kahdesta maalivahdista koostuva U12-edustusjoukkue oli teknisiltä taidoiltaan erinomaista tasoa teknisten ja pelikäsityksellisten asioiden osalta. Pallokosketus ja peliasennot olivat ikäluokka huomioon ottaen hyvällä tasolla, mutta missään nimessä valmiita pelimiehiä eivät nämäkään junnut olleet – harjoiteltavaa siis riittää vielä heilläkin.

Lapset Kataloniassa pelaavat 7vs7-pelimuotoa 12 ikävuoteen asti, jonka jälkeen hypätään suoraan 11vs11-muotoon. Näin myös Cornellan akatemiassa.

Tärkeimmät asiat, joissa espanjalainen akatemiajoukkue oli omia junioreitamme edellä oli sitoutuminen tehtäviin asioihin, syöttöpeli, 1. kosketus sekä havainnointi. Olisi erittäin mielenkiintoista nähdä oma joukkueemme jossakin vaiheessa pelaavan katalonialaisjoukkueita vastaan. Silmiinpistävä ero oli 1vs1-tilanteiden ratkaisu. Siinä missä opetamme omia junioreitamme haastamaan vastustajan varsinkin II- ja III-alueella selkeissä 1vs1-tilanteissa, pelasi akatemiajoukkue tilanteen lähes aina muuttaen 1vs1-tilanteen 2vs1-tilanteeksi. Tämä on espanjalaiselle jalkapallolle hyvin ominaista – 1vs1-tilanteet pyritään mahdollisuuksien mukaan muuttamaan 2vs1-tilanteiksi pallottomien liikkeen ja hyvän syöttötaidon kautta.

U12-joukkue harjoittelee Cornellassa yhdessä kolme kertaa viikossa, hieman yli tunnin kestävissä joukkuetreeneissä. Näkemissämme harjoituksissa treenit koostuivat neljästä pienpelinomaisesta harjoitteesta. Ensin pelattiin vartti rondoa (8vs3 + jokeri), maalivahdit osana joukkuetta. Tämän jälkeen pelattiin vartti 4 maalin pienpeliä 25×25 metrin alueella 5vs5+ mv:t (maalivahdit vastakkaisilla maaleilla). Tässä harjoitteessa valmennus joutui puuttumaan varsin voimallisesti puutteellisiin 1. kosketuksiin, jalkoihin jääviä 1. kosketuksia ei yksinkertaisesti hyväksytty. Perusideana oli pitää koko ajan pallo elävänä, ts. ottaa 1. kosketus siten että pallo koko ajan liikkui. Pelin taso paranikin ko. ripityksen jälkeen varsin huimasti.

Seuraava harjoitus oli maalintekoharjoitus laidasta maalintekosektorille keskittäen. Tässä harjoituksessa pallollisesti lahjakkaimmat juniorit alkoivat erottua porukasta, varsinkin keskikentällä ja vasemmalla laidalla pelanneet juniorit esiintyivät edukseen. Ko. harjoitteen jälkeen pelattiin vielä vartti hyvin drillimäistä kahteen maaliin tehtävää maalintekoharjoitetta.

Peli Espanjassa on raakaa, mutta reilua – edellisen kauden jälkeen askelta suuremmat akatemiat (Barcelona, Espanyol) olivat ottaneet riveihinsä 9 pelaajaa ikäluokasta. Tämä koetaan Espanjassa kuitenkin ainoastaan merkkinä hyvästä grassroots-tason pohjatyöstä, ei minään ryöstökalastuksena. Toki lapset pääsevät askelta huikeampaan junioriakatemiaan, eikä pelaajia viedä samantasoisesta joukkueesta toiseen samantasoiseen joukkueeseen. Suomessa useat joukkueet rekrytoivat raa’asti pelaajia joukkueista samantasoisiin joukkueisiin lupaamalla kymmenen hyvää ja sata kaunista, junnujen olosuhteiden oleellisesti parantumatta. Espanjassa tälle ei ole tarvetta, koska pelaajien lähdettyä korkeamman tason akatemiaan otetaan tilalle suuresta massasta uusia potentiaalisia pelaajia, joiden toivotaan aikanaan nousevan suurseurojen rostereihin.

Vaikka kyseessä ei ollut ns. korkeimman tason akatemia, omasi Cornella kuitenkin muutamia luontaisetuja pienempiin junnuseuroihin nähdeen. Akatemian valmentajat eivät ole täyspäiväisiä, mutta joka tapauksessa omaavat UEFA A/B-lisenssin. Valmennus on laadukasta, ja edustusjoukkueen lapsille järjestää seura mm. kyyditykset kotoa treeneihin ja takaisin.

Cornellassa ei seura aseta mitään määrättyä pelitapaa pelifilosofiaa tukeamaan. Tapaamamme yhteyshenkilön mielestä ”pelijärjestelmä on kuin puhelinnumero”, ja järjestelmä kuvaa ainaostaan yksittäisen valmentajan tapaa ajatella, ei koko seuran. Tärkeintä on, että jokainen joukkue perustaa pelitapansa pallonhallintaan, ja kasvattaa fiksuja, peliä ymmärtäviä jalkapalloilijoita.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana kävi ilmi, että yksittäisten pelaajien pelipaikat lyödään lukkoon jo 8-9-vuotiaina. Seurassa on pyöritelty mielenkiintoisia ideoita, joiden mukaan pelaajia voisi peluuttaa joskus vieraillakin pelipaikoilla, mutta pelipaikkakohtaisuuteen mennään jo nuorena koska ”jalkapallossa tarkoitushan on kuitenkin voittaa pelejä”. Tämä oli iso ero Palloliiton viralliseen Kaikki Pelaa-linjaukseen verrattuna, jossa yksi kantavista ideoista on, ettei pelissä saisi miettiä voittajia tai turnauksissa sarjataulukkoja. Ko. tapa herätti paikallisissa valmentajissa hilpeyttä. Heidän mielipiteensä oli, että lapset joka tapauksessa pelin voittajat ja maalit muistavat.

paiva2-28

Illemmalla suomalaisten keskuudessa tuli myös käsiteltyä Oulun seudun edustusjoukkueiden yhteydessä levinnyttä käsitystä, jonka mukaan ennen peliä ei saisi juoda maitotuotteita, koska lehmä on hidas eläin. Väite herätti suurta ihmetystä, eikä pikaisen analyysin perusteella omaa tieteellistä pohjaa.

Huomenna sitten taas kohti uusia haasteita, vuorossa ovat vierailut FC Barcelonan B-joukkueen ja La Masian harjoituksiin. Vamos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + eighteen =